Dataspill
Ibelinprisen – årets rollemodell innen gaming
Kjenner du en som bidrar til å gjøre gamingmiljøet på fritidsklubben bedre for alle? Da bør du nominere dem til Ibelinprisen!
Gaming handler om mye mer enn bare spilling. For mange barn og unge handler det vel så mye om miljøet rundt og alle man blir kjent med underveis.
Derfor er det ikke alltid de beste gamerne som nødvendigvis er de viktigste forbildene.
De som utgjør den aller største forskjellen er ofte hun som gir deg en ekstra «fistbump», han som alltid er en god taper (eller vinner), eller den som strekker ut hånden når du står utenfor.
Det er nettopp disse heltene Ibelinprisen skal hedre. Hvert år fra og med 2025 vil vi kåre den som har utmerket seg aller mest ved å gjøre gamingmiljøet sitt litt bedre, litt tryggere og litt mer inkluderende.
Kjenner du noen mellom 9–18 år som passer beskrivelsen? Fra og med 1. februar 2025 kan du nominere dem via ibelinprisen.no.
Prisen skal også være et verktøy for alle som vil bruke dataspill til å jobbe med holdninger og handlinger i spillmiljøet.
Ibelinprisen deles derfor også ut til fritidsklubben som årets vinner tilhører.
Les mer om inspirasjonen til prisen – og hvorfor prisen er en rev
Hvem ser vi etter?
For å bli nominert til Ibelinprisen, må du være mellom 9 og 18 år og tilhøre en fritidsklubb som driver med dataspillaktivitet.
Ingen kan være superhelt hele tiden. Derfor ser vi like mye etter dem som bidrar med mange små gjerninger over tid, som dem som har gjort noe stort og bemerkelsesverdig.
Det kan være ved å:
- spørre andre om de vil være med å spille
- ta seg tid til å prate med andre – under en match eller ellers
- stå opp for andre når det trengs
- ta ansvar når det oppstår utfordringer
- eller på annen måte bidratt til en trygg, inkluderende og tilgjengelig dataspillkultur
Kort fortalt: En person som gjør at enda flere får oppleve gleden av gaming!
Send inn dine nominasjoner fra 1. februar 2025
Trenger du hjelp med å finne de rette kandidatene?
Det er ikke alltid så lett å se alt som foregår i løpet av en match eller gamingkveld. Derfor har vi noen anbefalinger til hvordan du finner aktiviteter som kan bidra til å synliggjøre alle de positive verdiene vi ser etter – for eksempel en MVP-turnering.
Det er anbefalt at aktivitetene:
- Stimulerer til dataspillaktivitet der man må inngå i relasjoner med andre (f.eks. LAN, MVP-turnering).
- Stimulerer til aktivitet der ungdommene kan få være ansvarlige for sin deltakelse både i spillet og relasjoner (f.eks. MVP-turnering).
- Stimulerer til aktivitet der det er naturlig at voksne kan delta som spillere (f.eks. kveld med foreldre vs. barn/familie vs. familie, barn som lærer foreldre).
- Stimulerer til aktivitet som synliggjør ungdommenes ressurser (f.eks. arrangementer med og for eksterne aktører som skole eller seniorsentre, LAN).
- Stimulerer til aktivitet der voksne kan komme i posisjon til å veilede på punktene ovenfor.
Har du flere spørsmål? Se om du finner svaret under
Hva er Ibelinprisen?
I 2025 deles Ibelinprisen ut til en ung person i alderen 9–18 år, tilknyttet en klubb som driver med dataspillaktivitet på fritiden. Vinneren er en god rollemodell for en inkluderende, trygg og tilgjengelig dataspillkultur. Prisen fokuserer mer på hva slags type man er som gamer – og mindre på hvor god man er i spillene.
Prisen deles også ut til fritidsklubben personen er deltaker i.
Hvem er Ibelin?
Ibelin er en av karakterene Mats Steen spilte som i spillet World of Warcraft. Gjennom spillingen berørte Ibelin mange mennesker, samtidig som det ga Mats muligheter til å delta i et fellesskap som gav ham glede, vennskap og mening. Mats utviste mange av de kvalitetene vi håper en inkluderende og trygg dataspillkultur skal inneholde og stimulere til. Dette ser vi på som en selvforsterkende prosess – både handlinger og holdninger smitter.
Som medspiller var Ibelin hjelpende, empatisk og lyttende. Han tok seg tid til å høre på andres utfordringer og var en positiv pådriver. Til tross for at Mats levde med store utfordringer i livet, valgte han å bruke tiden sin på de positive tingene i livet sitt – mulighetene spillene ga ham, og menneskene han fikk møte gjennom skjermen.
Hvem kan nominere til Ibelinprisen?
En voksen i tilknytning til klubben kan nominere enkeltpersoner, dersom de mener at det er grunnlag for nominasjon. Selve nominasjonen må sendes av leder/ledelse ved klubben. Vi oppfordrer til ungdomsmedvirkning i nominasjonsprosessen.
Er ikke hele poenget å unngå at gaming blir instrumentelt?
Alle som er en del av dataspillkulturen har et ansvar for å skape en trygg, inkluderende og tilgjengelig dataspillkultur.
Ibelinprisen er ikke en måte å drive med ytre regulering av ungdommer og gaming, men en måte å legge til rette for at ungdommer skal få være med selv å regulere og forme dataspillkulturen gjennom å ta hensyn til seg selv, til andre, og til sine omgivelser.
Vi er en liten klubb. Kan vi fortsatt sende en nominasjon?
Ja. De små klubbene er akkurat like viktige som de store!
Kan jeg finne på egne aktiviteter for å finne frem til de gode rollemodellene?
Ja! Egne aktiviteter er en god måte å sikre lokale tilpasninger til miljø og behov. Vi har noen anbefalinger som kan hjelpe deg med å finne frem til aktiviteter som kan være med på å synliggjøre de gode rollemodellene.
Jeg har spørsmål om Ibelinprisen, hvem kontakter jeg?
- Har du spørsmål om selve prisen? Kontakt Beate Våje i Medietilsynet.
- Har du spørsmål om gjennomføring av aktiviteter? Kontakt Erlend Tønnesen i Stikkontakten gamingsenter.
Vi driver et e-sportlag, kan jeg sende nominasjon?
Ibelinprisen 2025 fokuserer i første omgang på aktivitet som foregår i sammenheng med fritidsklubber. Etter hvert som vi får mer erfaring, er det naturlig at vi ser på hvordan e-sport kan passe inn.
Hvem sitter i juryen?
Vi inviterer inn personer fra hele landet som kan gjøre gode vurderinger ut fra nominasjonene. Noen jurymedlemmer er faste, mens andre sitter bare ett eller to år av gangen.
I 2025 består juryen av:
- Robert Steen, Regjeringens skjermbruksutvalg
- Beate Våje, seniorrådgiver på gaming i Medietilsynet
- Erlend Tønnesen, Stikkontakten gamingsenter
- Frank Haugseth, KRED Nord
- Karianne Hjallen, Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse
Hvem står bak Ibelinprisen?
Medietilsynet står bak prisen, som er forankret i Regjeringens handlingsplan mot spilleproblemer. Arbeidet med prisen utføres i samarbeid med Stikkontakten gamingsenter, Gamingkontakten og Ungdom og fritid.