1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill
  4. Ibelinprisen – årets rollemodell innen gaming

Dataspill

Slik finner du de gode forbildene

Det er ikke alltid lett å følge med på alt som skjer i løpet av en spillkveld. Her er litt inspirasjon til hvordan du kan synliggjøre dem som gjør det lille ekstra for fellesskapet.

Arranger en MVP-turnering

Illustrasjon: Et oransje trofé i piksellert stil

Hvem bidrar mest positivt i gjengen?

Når man spiller kan konkurranseinstinktet tennes hos mange. Da kan det fort oppstå både følelser og opphetede situasjoner i form av slengbemerkninger og verbale angrep. 

Dermed kan det også være fint å ha noe mer å strekke seg etter enn bare å være best. For eksempel kan dere arrangere en konkurranse der dere også fokuserer på handlinger og oppførsel underveis.

Er gode holdninger og kule handlinger noe som også belønnes, kan det være lettere å tenke seg om to ganger før man sier noe man egentlig ikke mener i kampens hete. 

Hva er en MVP-turnering?

MVP står for «Most Valuable Player» og er et begrep hentet fra sports- og spillkulturen. Tradisjonelt er det mest brukt om spilleren som er aller best i sitt felt. En «verdifull» spiller kan imidlertid også være en som gjør miljøet og de rundt seg bedre.

Så hvorfor ikke gjøre dette til et mål når dere spiller? På den måten blir engasjementet for gaming og selvutvikling en like viktig målestokk som spillferdigheter.

Slik går dere fram – to alternativer

Alternativ 1: Kår to vinnere i konkurransen

En MVP-turnering kan gjennomføres på flere måter. Det enkleste er ofte å arrangere en turnering på vanlig måte, og at dere i tillegg kårer et lag eller en spiller som utmerker seg ekstra positivt.

Dette krever én eller flere dommere som kan være enten ungdom eller voksne. Likevel er det ofte lurt at voksne er til stede for å observere og veilede om det trengs.  

Alternativ 2: Inkluder MVP-poeng i konkurransen

En annen måte er at dere implementerer MVP-poeng inn i selve turneringen. Det vil si at væremåte og «fair play» er med på å bestemme resultatet eller om man kommer videre i turneringen eller ikke.

Her er det mange måter å gå frem på. Et eksempel er at dere har fire lag med to deltakere på hvert lag. I hver kamp kan man oppnå fem poeng hvorav tre er MVP-poeng, mens to poeng gis for å vinne i spillet.

Hvordan dere fordeler MVP-poengene, kan dere avgjøre i forkant. For eksempel kan dere velge å dele opp de tre poengene, dersom begge har utmerket seg positivt. Hvem som får to poeng om hvem som får ett poeng, kan avgjøres av dommerne.

Etter at alle lagene har spilt mot hverandre, teller dere opp den totale poengsummen og kårer en vinner.

Før konkurransen

For at ungdommene skal bli engasjert i konkurransen, er det lurt å la dem være med på planleggingen: Hvordan skal den gjennomføres? Hvilket spill skal dere spille? Hvem skal være på lag? Hvem skal være dommere? Hvem skal være deltakere?

Her kan dere for eksempel rullere på hvem som skal være dommere eller utnevne noen faste.

Under konkurransen

Underveis i turneringen følger dommerne med på positive og negative holdninger hos deltakerne. For eksempel kan fistbumps, high-fives, positive tilbakemeldinger eller konstruktiv kritikk som gis på en god måte være ting som gir plusspoeng.

Kritikk som ikke blir levert konstruktivt, personangrep og stygt språk kan være ting som gir minuspoeng. 

Etter konkurransen

Når konkurransen er over, kan det være fint å ta oppsummeringen i plenum. Har dere et trygt miljø der det er takhøyde for konstruktiv kritikk, kan alle lagene også få tilbakemelding på hva dommerne har notert seg.  

Her det en fordel at dommere er flinke til å gi tilbakemeldinger, så det kan ofte være greit at voksne miljøarbeidere/terapeuter tar seg av dette i starten. 

På utkikk etter flere tips? Her vil det dukke opp mer etter hvert – så følg med!

Illustrasjon: En tegnet rev og teksten "Ibelinprisen"